Ører som beskytter

27.9.10

Disse mikrofonene bruker ett sekund på å lokalisere en snikskytter. Snart vil norske soldater ta dem i bruk i Afghanistan.

Opp av luka på en Iveco stikker overkroppen til en soldat i sandfarget uniform. Med hendene plassert på et tungt maskingevær speider han utover terrenget. Øynene glir over de skarpe siluettene til fjellene, men ser ikke opprørene som har tatt stilling i et skogholt i nærheten. Plutselig suser en strøm av kuler mot kjøretøyet. Men motorstøy og knasingen av grus under de kraftige dekkene, gjør at soldaten ikke oppfatter faren. Det gjør derimot mikrofonene som er montert på en stang bak på ivecoen.
– Skudd avfyrt, klokken ni!
Alarmen går inne i kjøretøyet. Avstand og retning til skytterne vises på en skjerm. Informasjonen blir umiddelbart delt med de andre bilene i kolonnen som avgir ild mot trusselen og forlater området med en støvsky etter seg.

Rena leir. – Sensorene registrerer lydbølgen fra geværmunningen og når kula fyker gjennom lufta. Basert på når disse bølgene treffer de ulike mikrofonene bruker datamaskinen inne i bilen ett sekund på å regne ut hvor skuddet kommer fra. Dermed har man avstand og retning til skytteren, forklarer Ragnvald Otterlei fra ­bedriften Snipos.
Vi står ved siden av en grønnmalt Mercedes feltvogn i skytefeltet på Rena. Opp fra taket på kjøretøyet stikker en halvannen meter lang metallstang med mikrofoner på toppen. Otterlei peker og forklarer.
– Systemet reagerer på kraftige ­lyder, men ignorerer alt som ikke er skudd. Det fungerer uansett vær og kan oppdage overlydskuler som passerer i inntil 200 ­meters avstand fra ­bilen.
Stemmevarsling gjør soldatene i kjøretøyet oppmerksomme på hvor skuddet kommer fra. Skytterens posisjon og kulebanen vises i et kartsystem. Prosjektilets kaliber blir også angitt. Denne informasjonen kan automatisk deles med de andre kjøretøyene i avdelingen, forklarer Otterlei.

Mikrofon på hjelmen. Snipos er det norske bidraget i et internasjonalt samarbeidsprosjekt. Seks land samarbeider om å utvikle ­systemer som kan lokalisere snikskyttere.
– Forsvaret viste interesse for denne type teknologi på midten av 90-tallet. Dette har blant annet med erfaringer fra Libanon å gjøre. Soldater opplevde å bli skutt mot uten å vite hvor skytteren befant seg. Derfor ønsker Forsvaret seg denne kapasiteten, sier Otterlei.
Mikrofonene vil primært bli plassert på kjøretøy, men bruks­områdene er mange.
– Ved å feste mikrofonene til en luftballong som svever over en leir kan man varsle om innkommende ild. Akustiske sensorer kan også integreres i soldatutrustingen og for ­eksempel plasseres på hjelmen. På denne ­måten kan man gjøre soldaten til en aktiv ­lyttestasjon.

banedeteksjon15.jpg
banedeteksjon15.jpg

Klart før årsskiftet. I fjor ble samarbeidet med Hærens våpenskole – Combat Lab intensivert. Grunnen til dette er todelt.
– For det første er teknologien blitt moden og kjent i markedet. Dessuten deltar norske soldater oftere i kamphandliger enn tidligere, sier seksjonssjef Jens Inge Hyndøy .
De har kjøpt inn et antall systemer som skal brukes av norske soldater i utlandet. Dette er del av en hurtiganskaffelse og vil bli sendt ut så fort som mulig. Men først gjenstår det litt arbeid for å integrere data fra de akustiske sensorene inn i et kartsystem. I dag fungerer det ikke tilfredstillende, men vi ­setter inn mye ressurser på å få ordnet dette. Slike systemer burde være tilgjengelig i Afghanistan før årsskiftet, ifølge Hyndøy.
– Systemene som skal sendes ut i første omgang er laget av en fransk produsent og kalles «Pilar». Samtidig viderefører vi samarbeidet med norske Snipos, fordi det er store utviklingsmuligheter på sikt. Målet er å integrere akustiske sensorer med kamera- og radar­baserte systemer. Ved å mate denne informasjonen inn i et våpenstasjon, for eksempel av typen Protector, vil man automatisk kunne rette våpen mot en trussel. Det kan også ­markeres i et kartsystem for støtte fra fly og artilleri. Dette kan bli et svært verdifullt verktøy med mange muligheter, sier Hyndøy.

Vil ha det enkelt. I Afghanistan har flere nasjoner brukt akustiske sensorer. Nå kan norske soldater snart få tilgang på den samme kapasiteten.
– Det viktigste er at et slik verktøy er enkelt å bruke. I en skuddveksling skjer det mye på en gang. Det siste man ønsker er å ha nok en elektronisk duppeditt som er vanskelig å betjene, sier en løytnant som tar Snipos-systemet i nærmere øyesyn på Rena.
– Det opererer automatisk og skal ikke ­distrahere soldatene fra andre oppgaver. Tilbakemeldingen fra Afghanistan er at ­akustiske sensorer er noe norske soldater ­ønsker seg så fort som mulig. Det er laget for å varsle når de blir beskutt og umiddelbart ­lokalisere fienden. Jeg tror dette systemet kan bidra til å redde liv, sier Otterlei.

SVEIN ARSTAD sa@fofo.no
Foto: ARNE FLAATEN

 

Snipos-2

■ Detekterer lydbølgen fra geværet og prosjektilet når
det bryter lydmuren.
■ Består av stang med mikrofoner, datamaskin og skjerm.
■ Registrerer overlydsprosjektiler som passerer innenfor en radius av 200 meter.
■ Testet med kaliber fra 5,56 til 12,7 mm.

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering