6000 skudd i minuttet

02.4.08

De norske helikoptrene i Afghanistan har fått Gatling-mitraljøser.

EFFEKTIVT: Gatling Minigun er ikke spesielt stor, men har en voldsom kapasitet. Her påmontert en norsk Bell-maskin. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FMS.
EFFEKTIVT: Gatling Minigun er ikke spesielt stor, men har en voldsom kapasitet. Her påmontert en norsk Bell-maskin. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FMS.


M-134 Minigun er helikopterversjonen av den noe større Gatling Gun, som har sin historie helt tilbake til den amerikanske borgerkrigen. Det er seks løp på mitraljøsen, som bruker vanlig 7,62-ammunisjon og regnes som det mest effektive våpenet med vanlige kuler. Når det skytes med sporlys, ser salvene ut som en lysende vannstråle. Løpene roterer, slik at de ikke overopphetes. Den teoretiske kapasiteten er på hele 6000 skudd i minuttet.
– Det er effektivt selvforsvar ved at det legger betydelig ild tilbake på en eventuell angriper, sier skvadronsjef Tom Snedal i 339-skvadronen.
Hans helikoptre og mannskaper trente med sine nye våpen før de reiste til Afghanistan i midten av mars, hvor de står i beredskap for medisinsk evakuering i Faryab-provinsen. 139 og 137 luftving deler på det 18 måneder lange oppdraget.
To slike våpen er montert på én Bell-maskin, og de betjenes av egne skyttere. For flygerne utgjør ikke bevæpningen noen spesielle utfordringer, bortsett fra at skyting støyer fælt. Men det ligger utfordringer i å håndtere våpenet på en skikkelig måte. Hvert våpen veier opp mot 20 kilo, og skal være effektivt på 1500 meters avstand.

TORBJØRN LØVLAND tl@fofo.no
Idium Portalserver 3.0idium webpublisering