Forsvarets egen tEODor

02.12.08

Du husker ham kanskje som den nysgjerrige teddybjørnen på Barne-TV. I Forsvaret har han gitt navn til en bomberobot.

VANNGEVÆR: Her skyter bomberoboten under en øvelse på Høybuktmoen i oktober. Foto: TORBJØRN LØVLAND
VANNGEVÆR: Her skyter bomberoboten under en øvelse på Høybuktmoen i oktober. Foto: TORBJØRN LØVLAND

De gamle EOD-robotene – kalt Blaster – ble parkert fordi de begynte å skyte på egen hånd. I år er derfor et antall nye tEODorer på plass. De er ikke så veldig ulike den første utgaven av tEODor, som Minedykkerkommandoen anskaffet i 2003, men er likevel noe forbedret. Roboten er produsert i Tyskland, og benyttes av de fleste Nato-land.

Vannmann. TEODor tar de virkelig farlige jobbene. Som å ødelegge terrorladninger i ei veigrøft eller skyte på mistenkelige gjenstander med vanngevær. Ja, du leste riktig – det er faktisk snakk om et vanngevær. Særdeles kraftig sådant, med flere tonns trykk på vannet. Derfor er sikkerhetsavstanden på 140 meter. Nettopp vann brukes for å hindre at gnister skal få en elektrisk krets til å antenne sprengstoff.
– Vi kan også bruke kabelstyring. Det som er viktig er at operatøren kan sitte på et sikkert sted og få nærbilder av det mistenkelige objektet via kameraene. Han fjernstyrer roboten og skal primært prøve å ødelegge mekanismen uten at sprengladningen går av, forklarer major Frank Pettersen, som er seksjonssjef for utvikling ved Forsvarets ammunisjons- og EOD-skole.

Hjelper politiet. En bombe består normalt av en beholder med sprengladning, tennmidler, bryter og energikilde. Det siste kan være et batteri eller en tennmekanisme. Før vanngeværet eller hagla fyres av, prøver operatøren å få så god kjennskap som mulig av å se nærbilder av bombegjenstanden via kameraet på roboten.
– Etter at en gjenstand er ødelagt, skal robotkameraet gi opplysninger om hvorvidt gjenstanden fortsatt kan være farlig, før personell slippes til. Og den første som går fram har normalt på seg bombedrakt, sier Pettersen.
Forsvaret bistår politiet i skarpe oppdrag fordi det i utgangspunktet er politiets ansvar å ta seg av mistenkelige gjenstander. Politiet har også en mindre bomberobot i egen varetekt. Forsvarets roboter er plassert over hele landet for å kunne settes inn uten at det går altfor mange timer.
– Vi har hatt noen få oppdrag her hjemme, men de fleste har vært falsk alarm. Roboten er også dimensjonert for oppdrag ute, og vi har et par i Afghanistan. Tre fjerdedeler av tapene i internasjonale operasjoner skyldes improviserte sprengladninger, poengterer Pettersen.

SIKRER: Etter sprengning brukes først roboten til å observere, deretter går en operatør fram i bombedrakt for å sjekke. Foto: TORBJØRN LØVLAND
SIKRER: Etter sprengning brukes først roboten til å observere, deretter går en operatør fram i bombedrakt for å sjekke. Foto: TORBJØRN LØVLAND

30 års erfaring. I 1978 begynte Forsvaret å operere de første bomberobotene. De var kjøpt inn av Justisdepartementet. OL på Lillehammer i 1994 førte til at Forsvaret anskaffet tolv roboter, men nå er altså «maskinparken» fornyet nok en gang. Og i løpet av høsten er et dusin nye operatører utdannet. De må øves og sertifiseres hvert år. To mann inngår i hvert robotteam, dette er IEDD-folk, altså utdannet for å uskadeliggjøre terrorbomber. Forsvaret har også en mindre og raskere robot som brukes i trange områder som fly og båter. Britene holder på å utvikle en mer sofistikert robottype. Denne skal brukes i en flyøvelse på Bardufoss i desember.

TORBJØRN LØVLAND tl@fofo.no

tEODor

* Roboten går på belter, med batterielektrisk fremdrift.
* Veier cirka 450 kilo. 
* Våpen: hagle (adkomst), lite vanngevær x2 (brukes på små gjenstander), middels vanngevær (x2), stort vanngevær (x2) (brukes på store/harde gjenstander) og et stort rekylfritt vanngevær. Ladning velges etter behov. Vanngeværet tar inntil to desiliter vann.
* Roboten har fem kameraer og kan ha med seg tre ekstra verktøy i egen holder.
* Kan nå en hastighet på tre kilometer i timen og kjøre i trapper i inntil 40 grader.
* Kan løfte 100 kilo og styres via radio med en rekkevidde på opptil 500 meter.

 

Husker du?

* Teddybjørnen Teodor var del av barne-TV-programmet «Så rart» på 70-tallet. Teodor fikk også sin egen julekalender på slutten av 80-tallet. 

ORDBOKA

* EOD: Explosive Ordnance Disposal (rydding av eksplosiver)
* tEODor: Tactical Explosive Ordnance Disposal Observation Robot (taktisk rydde- og observasjonsrobot)
* IEDD: Improvised Explosive Device Disposal (rydding av terrorbombe)
* FAES: Forsvarets ammunisjons- og EOD-skole, ligger på Sessvollmoen

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering