Hørselvern på!

30.6.10

På himmelen spraker det i en lysgranat som har en styrke tilsvarende millioner av stearinlys.

 

FEILFINNERNE: Forsvaret sprenger hvert år hundrevis av granater i lufta for å sikre at soldatene får trygg ammunisjon.
FEILFINNERNE: Forsvaret sprenger hvert år hundrevis av granater i lufta for å sikre at soldatene får trygg ammunisjon.


Det smeller. 43 kilo metall og sprengstoff flyr i en bue fra løpet, henger i luften i et halvt minutt, før det dundrer i bakken med knusende kraft. Røykskyen kan skimtes i det fjerne, og en svak trykkbølge rister operasjonsposten. Vi er over to kilometer unna nedslagsfeltet. Likevel merker vi effekten av granaten i det vinden snur.
– Du kan i hvert fall korrigere for 150 meter fra forrige skyting. Vi ligger litt for langt til høyre, så du må sjekke de koordinatene, melder Lars Arild Hagen fra Nammo.
Han finner treffpunktet i det fjerne. Disen ligger tykt om bakketoppen, og regnet sildrer ned mot bakken en kjølig junidag like utenfor Rena. Sambandet sender signaler fra standplassen over fjellsiden til observasjonsposten, så tilbake.
– Det er mottatt, lyder en sprakende stemme i sambandet.

Rutinetesten. Den siste uken har Regionfelt Østlandet blitt bombardert av granater i ulike kalibre: 81 millimeter bombekaster, 88 millimeter rekylfri kanon. Og den store stygge ulven er en M109 artillerivogn som spytter ut 155 millimeter granater i en hastighet på nesten 600 meter i sekundet. Hvert år gjennomfører nemlig Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) sin årlige rutinetest av ammunisjon, sammen med Nammo. Ulike kalibre fra forskjellige år, blir avfyrt for å avdekke eventuelle feil som kan ha oppstått i årenes løp, samt produksjonsfeil ved Forsvarets ammunisjon som ennå ikke er avdekket.

Hvert tiende år.
Major Alf Øversveen i Flo ammunisjonssikkerhet, mener det er viktig å gjennomføre testene for å sikre brukerne en trygg og på­litelig avfyring.
– Noen typer ammunisjon forringes raskere enn andre. Ammunisjon som har pyrotekniske satser tester vi ofte, for eksempel annet hvert år, mens ammunisjon til håndvåpen bare testes hvert tiende. Det som er faren ved granater som har så mye krutt, er at de kan korrodere (brytes ned), forklarer Øversveen.
Majoren som er fagansvarlig i Flo ammunisjonssikkerhet har lang erfaring med rutinetestene og forteller at de har enorm operativ betydning for Forsvaret – innenlands og utenlands.
– Når en soldat er i strid i Afghanistan, må han være sikker på at skuddet går av hver gang han trykker på avtrekkeren. Det handler om å bevare sikkerheten til brukerne, forklarer Øversveen.

«Helsekontor». Ved standplass på Regionfelt Østlandet måles utløpshastighet og kammertrykk i det drivladningen antennes og granatene forlater løpet. Hver gang en NM 28-sprenggranat avfyres, er det et lite «trykkegg» som måler den umiddelbare slagkraften, forklarer Steinar Myhr.
– Det er en rekylmåler som vi legger bak ladningen som måler kammertrykket. I tillegg har vi en sensor foran løpet som måler utløpshastigheten, sier Myhr idet tallinformasjon strømmer inn på en dataskjerm.
– Hørselvern på!
Myhr rekker så vidt å varsle oss før det dundrer fra standplass. Containeren vi sitter i danner et beskyttende metallskall. Likevel forplanter bevegelsesenergien i bakken seg og ryster oss der vi sitter. Nesten 200 granater skal skytes og like mange småskjelv skal føles, før Flo kan trekke en konklusjon.
– Det er et stort apparat for å ved­likeholde ammunisjonen i Forsvaret. Vi er et slags helsekontor som behandler ammunisjonen, sier Alf Øversveen fra Flo.

Millioner av stearinlys.
Og det er virkelig et stort apparat som følger med når Forvaret gjennomfører rutinetest av ammunisjon. Nammo stiller med skyteleder og leder for testsenteret ved Raufoss, mens Flo har et knippe ingeniører som fyrer av granater og registrerer skytedata.
– Vi har tatt inn ulike prøver i forbindelse med kontrollen. Når vi har samlet inn alle dataene fra de ulike lottene (ammunisjonsutvalget), sender vi det til Flo. De tar den endelige avgjørelsen om hva som skal gjøres med ammunisjonen, forklarer lederen ved testsenteret til Nammo, Lars Arild Hagen.
På himmelen spraker det i en lysgranat som har en styrke tilsvarende millioner av stearinlys. Bortsett fra kastevinden som fører skytset ut av kurs, virker alt å være i rute.
Ingen feil er avdekket, og det gjenstår bare et titalls granater før årets test er gjennomført.
Forsvaret kan trygt bruke ammunisjonen som er over 20 år gammel – enn så lenge.

ØYVIND FØRLAND OLSEN ofo@fofo.no
Foto: CHRISTIAN NØRSTEBØ

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering