Radargolf

28.10.08

Radarteknologi som brukes til å spore prosjektiler og missiler, har nå funnet veien til golfbanene.

 

FRA MISSILER TIL GOLFBALLER: Landslagstrener Line Berg demonstrerer golf-radaren i relativt trygge omgivelser på Bærum golfbane. Begge foto: CHRISTIAN NØRSTEBØ
FRA MISSILER TIL GOLFBALLER: Landslagstrener Line Berg demonstrerer golf-radaren i relativt trygge omgivelser på Bærum golfbane. Begge foto: CHRISTIAN NØRSTEBØ


Landslagstrener i golf, Line Berg, trekker en snedig, sølvfarget trillekoffert over gresset på Bærum golfbane. Hun åpner kofferten og drar ut en oransje og svart boks, som hun kobler til en bærbar datamaskin. På skjermen dukker det opp et bilde av golfbanen, og etter noen små tastetrykk er innretningen klar.  
Hun stiller seg foran og slår et slag. På skjermen dukker det opp kurver og en haug med tall. Hun peker og forklarer:
– Her kan vi se ballbanen og lese en rekke verdier, for eksempel utgangshastighet, utgangsvinkel, hvor fort ballen spinner, nedfallsvinkel og lengden på slaget.

Militær teknologi. Boksen er fullstappet med radarteknologi utviklet til militær bruk. Der blir den brukt til å spore banen og hastigheten på prosjektiler og missiler, for å teste om ammunisjon oppfører seg som forventet. Radarer kan for eksempel festes på løpet til stridsvogner, for å måle utgangshastigheten til prosjektilet. Teknologien brukes også til å oppdage fiendtlige missiler.
Radaren bygger på det såkalte doppler-prinsippet. Meget enkelt forklart består den av en sender og flere mottakere. Senderen sender ut kontinuerlige radiosignaler, og mottakerne registrerer forandring i frekvensene når signalene treffer et objekt i bevegelse. Siden det er flere mottakere, kan radaren i et tredimensjonalt bilde fastslå nøyaktig posisjon.

«Sivilisert». Nå er radaren forminsket og «freshet» opp for det kommersielle markedet.
– Den største forskjellen ligger i brukervennligheten, sier Fredrik Tuxen, teknisk sjef i Interactive Sports Games. Han var med på å utvikle golfradaren, og har bakgrunn fra firmaet Weibel som leverer radarkomponenter til Forsvaret.
– Mens det kreves en tekniker for å betjene en militær radar, tar det bare noen minutter å lære seg å bruke denne sivile versjonen, sier han på telefon fra Danmark.

HENDIG: Vend den oransje flaten mot den retningen du skyter, og radaren er så godt som klar til bruk.
HENDIG: Vend den oransje flaten mot den retningen du skyter, og radaren er så godt som klar til bruk.


Radaren blir brukt til mange ting innenfor golfindustrien. Proffer bruker den til trening, mens utstyrsprodusentene bruker den til testing. Tour-arrangører bruker den til å gi live oppdateringer til publikum.
Og brukerne trykker den til sitt hjerte. Henrik Lundqvist er teknikkekspert for både de norske og svenske spillerne:
– Det er et elektronisk målebånd med masse muligheter. Ta for eksempel et 60-metersslag. Det skal være lavt og med dupp på slutten. Men hva er lavt? Nå har vi konkrete tall å forholde oss til. Vi har rett og slett fasiten, sier han.

Proffenes verktøy. Radaren blir brukt både på landslags- og juniorsamlinger.
– Dette er et verktøy for de beste, som ønsker å bli bedre. For å kunne utnytte denne, må du kunne slå det samme slaget om og om igjen, føyer Line Berg til.
Og prisen?
Drøye 210 000 kroner.

CHRISTIAN NØRSTEBØ cn@fofo.no

Radarteknologi i det sivile
– Golfradaren, som sporer ballens bevegelse.
– Automatiske døråpnere, som registrerer bevegelse foran døra.
– Politiet måler fart ved hjelp av radar.
– Værvarsling, ved å spore skyenes bevegelser.
Kilde: Fredrik Tuxen

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering