Speideren

01.12.10

Denne roboten gir soldatene øyne og ører i et hus – før de går inn.

«SPYROBOT»: I reneste James Bond-stil sender soldatene Spyrobot inn i huset før de går inn.
«SPYROBOT»: I reneste James Bond-stil sender soldatene Spyrobot inn i huset før de går inn.

Bzzzzz. Den lille svarte roboten kjører alene gjennom de tomme gangene. Her og der tar den avstikkere inn i siderommene. Vi hører en svak summing mens den leter etter «fienden» i SIBO-landsbyen på Rena. I et rom på andre siden av bygningen står grenader Tinius Næss og styrer «Spyrobot» med sikker hånd.
Så plutselig – noe dukker opp på skjermen.

Bevegelig. – Det står en mann i trappeoppgangen! Næss har blikket stivt festet på konsollen foran seg. Flere tykke betongvegger skiller ham fra fienden i andre enden av huset. Men ved hjelp av kameraet på den lille fjernstyrt roboten har han likevel full oversikt.
Ved siden av ham står lagfører Stian Palerud og vurderer sitt neste trekk. Resolutt peker han på en soldat som rykker fram og slynger en øvingsgranat rundt hjørnet som går av med et smell.
– Kjør ned i første etasje, sier troppsfører, og kikker på skjermen mens roboten suser avgårde på store gummihjul. I bunnen av trappa har «fienden» trukket inn i et av rommene på høyre side. Ved hjelp av skjermbildene fra roboten kan soldatene sitte på kne i andre etasje og kaste granatene inn i rommene.
– Treff! roper operatøren mens røyken siver ut døren.

Fjernstyrt robot. – Hva har dere egentlig spist til lunsj – Møllers tran? spør Ola Petter Odden fra Hærens Combat Lab imponert. I midten av november var han testleder da en tropp fra Tel­e­mark bataljon øvde med fjernstyrte roboter eller «Unmanned Ground Vehicles» (UGV).
– Vi tester UGV-konseptet. Målet er å fastslå om dette gir noen fordeler ved strid i bebygde områder. Når man entrer et hus, vet man ikke hva som skjuler seg i rommet ved siden av. Derfor er prosedyren å kaste inn en håndgranat først. Med en UGV har man muligheten til å se hva som venter på andre siden av døra, forklarer Odden.
Tåler en trøkk. – Vi har testet ut to typer: «Dragon Runner» og «Spy­robot». Det er detaljer som skiller dem, sier han, og plukker opp noe som ligner på en robust versjon av et fjernstyrt leketøy for barn. Dragon Runner styres av noe som ser ut som en forvokst PlayStation-kontroll med en skjerm i midten. Høyre tommel styrer roboten og venstre kamera.
– Robotene er så robuste at de kan kastes opp trapper og inn vinduer på bygninger. Den kan også brukes til å undersøke mistenkelige gjenstander utendørs. Dette er definitivt et verktøy jeg kunne tenke meg, oppsummerer lagfører Stian Palerud.
– Men vi har måtte ta i bruk en helt ny stridsteknikk. Jeg veksler mellom å se direkte på skjermen eller motta beskjeder fra operatøren Dette har etter hvert fungert veldig godt.
En UGV har likevel sine begrensninger, innrømmer han.
– Navigeringen kan være en utfordring. «Spyroboten» har dårlig evne til å se i mørket og kunne vært mer stillegående. Og i en reel situasjon hadde nok roboten blitt beskutt så fort den viste seg i døråpningen.

TO ROBOTER: Dette er de to UGV-ene som ble brukt under testene på Rena. «Dragon Runnder» og «Spyrobot» kan ta opp både lyd og bilde. Oppgaven deres er å undersøke områder som er for farlige for soldater.
TO ROBOTER: Dette er de to UGV-ene som ble brukt under testene på Rena. «Dragon Runnder» og «Spyrobot» kan ta opp både lyd og bilde. Oppgaven deres er å undersøke områder som er for farlige for soldater.

Redder liv. Men det gjenstår fortsatt en del arbeid før denne type roboter blir tilgjengelig for norske soldater.
– Vi jobber videre med å finne hva slags type UGV som fungerer best til våre behov. Skal man for eksempel satse på et stort antall billige roboter? Eller mer kostbare og avanserte varianter?
Håpet er at systemet skal kunne redusere egne tap og skade på sivile.
– Tidligere i dag «reddet vi livet» til en markør som spilte en person med et barn i armene. Dette skjedde nettopp fordi soldatene hadde mulighet til å observere rommet før de stormet inn.

SVEIN ARSTAD sa@fofo.no
Foto: CHRISTIAN NØRSTEBØ


PS!

■ I løpet av 2011 skal Combat Lab teste en «Nano-UAV» også kalt mini-helikopter.

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering