TOW ut etter 40 år

29.10.10

Mens Norge utrangerer sine TOW panservåpen, skyter belgiske helikoptre med dem for første gang i Norge.

TRÅDLØST SKUDD: Et TOW-missil på vei mot målet i Halkavarre skytefelt. Foto: Torbjørn Løvland
TRÅDLØST SKUDD: Et TOW-missil på vei mot målet i Halkavarre skytefelt. Foto: Torbjørn Løvland

Det skjedde i Halka­varre skytefelt i sommer.

– TOW er et gammelt ­våpen med trådstyring, men det systemet vi bruker i våre helikoptre, trenger ikke styres etter at det er låst på målet. Systemet ble oppgradert på 90-tallet, og er et «fire-and-forget»-våpen, forteller major Danny Verbiest, som er ­pilot på de belgiske Agusta-109-helikoptrene.

Mye brukt. TOW fungerer i praksis slik at skytteren må følge målet i trådsiktet de sekundene det tar mellom avfyring og anslag. Styresignalene sendes gjennom to tynne kobbertråder som spoles ut bak på det rundt 20 kilo tunge og halvannen meter lange missilet. Slik var det også da amerikanske helikoptre for første gang skjøt TOW i Vietnam i 1972. Verdens mest brukte panserbrytende missilsystem har hatt flere oppgraderinger siden det kom for 40 år siden. Over 40 land har anskaffet våpenet. Helikopter-utgaven er å finne i 13 land. TOW er brukt i Irak og Afghanistan, og var sentral i det amerikanske angrepet som drepte Hussein-sønnene i 2003. Seks forskjellige missiltyper er utviklet, med forskjellige stridsladninger. Våpenet kan trenge gjennom minst 60 centimeter panserstål, og det brukes også som «bunker-buster», altså mot fortifikasjoner i bakken.

Selges. Midt på 70-tallet anskaffet Norge TOW til Hæren. Våpensystemet ble først montert på beltevogner, senere på NM 142 rakettpanserjagere i tillegg til trefot. Hæren har ikke skutt TOW-missiler de siste årene, og Forsvarsdepartementet besluttet i vinter å kvitte seg med hele systemet. Over 4000 missiler og 190 utskytningsenheter skal bort.
– Vi har nå potensielle kjøpere i Nato. Siden våpensystemet er amerikansk, må vi dessuten få godkjenning for en handel fra amerikanske myndigheter, så et salg vil neppe være avklart før neste år, forteller førstekonsulent Asbjørn Østdahl i Forsvarets avhendingsprosjekt.
Javelin har erstattet våpentypen i Norge. Med 3,7 kilometers rekkevidde var det bare i de største skytefeltene at man kunne skyte skarpe TOW. Avfyring fra helikopter har nesten ikke forekommet her til lands.

TORBJØRN LØVLAND tl@fofo.no

NB!

* I Halkavarre ble det skutt ti skarpe TOW-missiler fra helikopter i juni, da et belgisk fallskjermregiment i tre uker trente med rundt 1100 soldater.

 

Ordboka

* TOW = Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided missile

Idium Portalserver 3.0idium webpublisering